Első Oladi Sörfőzde

Házi sörfőzés

Táblázat sör szénsavasításához

2017. április 28. 15:50 - Oladi Sörfőző

sortabla.PNG

Ez a poszt azoknak szól, akiknek már van otthon sörcsapjuk. A többieknek hamarosan megmutatom, hogyan érdemes összerakni egy csapolórendszert.

Kering az interneten több táblázat is, ami jól jön, ha kegben szeretnénk sört szénsavasítani. Csak az a baj velük, hogy angolul vannak, és angolszász (sőt, USA!) mértékegységeket használnak. Ezért összeraktam egy használhatóbb magyar verziót. Bar és PSI verziót is készítettem, a hőmérséklet Celsius fokban van megadva.

A használata elég egyszerű: megnézed, hány fokos a sör, mennyi szénsavat szeretnél bele, és beállítod a táblázatnak megfelelő nyomást a reduktoron. Majd vársz néhány napot, hogy beoldódjon sörbe a kívánt mennyiségű szénsav.

A csapoláshoz lehet, hogy kisebb nyomás is elég, mint a szénsavasításhoz, ez attól is függ, milyen hosszú és mekkora átmérőjű a keg és a csap közötti sörvezeték, illetve hogy mennyivel van magasabban a csap, mint a hordó. Na majd ennek is szentelek egy posztot.

A táblázatot letöltheted és kinyomtathatod PDF-ben: bar - PSI

Ide kattintva megosztott táblázat formájában is eléred.

Ez meg az XLS.

Ha pedig nem böngészni és nyomtatni akarod, csak pötyögd be az értékeket egy kalkulátorba, például ebbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oladisorfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr3112276149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása