Túl sok a kipróbálásra váró recept és alapanyag, de túl kevés az alkalom a főzésre - mindenki, akit beszippantott a sörfőzés, ismeri az érzést. Főleg, ha hozzánk hasonlóan malátából, nem pedig konzervből vagy malátakivonatból főzöl. Egy sörfőzés órákig eltart, nem beszélve az erjesztés és kondicionálás heteiről. Miért nem csinálsz egyetlen főzéssel több sört?
A kísérletezéshez, receptek és összetevők próbálgatásához igazán hasznos és időtakarékos módszer, ha a főzéssel előállított sörlevet alaplének tekinted, amit több részre szedve kedved szerint variálhatsz. Milyen variációk léteznek?
Különféle élesztők
Ez a legegyszerűbb. Megfőzöd a sört, a hűtés végén pedig annyi erjesztőbe öntöd szét, ahányféle élesztőt használni szeretnél, aztán mindegyiket külön beoltod.
Lehet, hogy egy adott recepthez szeretnéd megtalálni az ideális élesztőt, ezért hasonló karakterűeket próbálgatsz, például egy angol jellegű ale-hez S04-et, M03-at, Nottinghamet vagy a számtalan folyékony élesztő egyikét. Biztos, hogy az IPÁ-hoz a US-05 a legjobb? Milyen lenne Wyeast 1318-cal vagy Conannel? A New England IPÁ-knál már bevált.
De az is lehet a cél, hogy egészen eltérő söröket csinálj. Óriási különbség van egy fűszeres-észteres belga élesztő és egy angol vagy amerikai között, az alsóerjesztésűekről nem is beszélve.
Különféle komlók
Ez már kicsit trükkösebb.
Az első verzió az eltérő hidegkomlózás. Mondjuk az IPA lehet Amarillóval komlózva az egyik erjesztőben, Mosaic-kal a másikban. Vagy egy sima ivósör és egy illatos APA is születhet.
A második lehetőség, ha még a hűtés előtt szeded szét a sörlevet, mert akkor már a 0 percnél és az örvénykádban bedobott komlók is különbözhetnek.
A harmadik lehetőség, ha tudsz külön is forralni, hogy egészen a máslásig visszamész, és eleve külön forralod a többféle sörlevet. Így lehet eltérő a keserűség is, míg az előbbiek megoldásoknál inkább az aromával tudsz játszani. Pár litert bárki fel tud forralni egy külön lábosban, ebben az esetben készíthetsz komlóteát vagy kis adag keserű sörlevet, amit a végén adsz hozzá a teljes adaghoz. Így lehet egyszerre jó keserű és visszafogottabb sör is a végeredmény, illetve a 45-30-15 perces komlóadagot is variálhatod.
Különféle maláták
Nem csak komlót lehet külön áztatni, malátát is. Például világos alapmalátából készítesz egy cefrét, amiből a szűrésnél félreteszel pár litert. Ebben tudod áztatni a többi malátát, például karamell-, csoki- vagy festőmalátát, amit nem is kell feltétlenül cukrosítani. A világos sörödet eközben szűröd, máslod, forralod, komlózod, ahogy amúgy is tennéd. Az extra malátákkal feldobott sörlevet pedig külön forralod, hűtöd és erjeszted. Egy főzésből belga világos és csokis porter? Miért ne?
Kombinálj!
A fenti kategorizálás leginkább kedvcsináló, simán lehet kombinálni is az eljárásokat, ha a félbarna cseh ivósöröd mellé egy főzéssel egy fekete IPÁ-t is készítenél. Nem beszélve az olyan egyéb összetevőkről, mint a fűszerek, gyümölcsök, zöldségek és cukrok, amik még tovább bővítik a lehetőségek tárházát. Ezeknél a dolgoknál vannak finomabb változók is, ami inkább a kísérletezés irányába mennek, például ugyanaz a sör különböző hőmérsékleten, nyomáson, élesztőmennyiséggel stb. erjesztve, de ezt egyelőre meghagyjuk a Brülosophy-nak.
Hogyan zajlik a gyakorlatban?
A legutóbbi főzésünk során is alkalmaztuk ezt a remek módszert, hogy egyből négyféle sört is előállítsunk: egy saisont és háromféle élesztővel erjesztett IPÁ-t. Egyszerre játszottunk a komlóval és az élesztőkkel:
1. Cefréztünk, szűrtünk, másoltunk, forraltunk, vagyis megcsináltuk a keserű sörlevet.
2. A hűtés előtt kettéöntöttük a sörlevet: az egyik kapott egy kis Perle komlót (ebből lesz a saison), a másik sok Citrát, Mosaicot, Mandarina Bavariát (ebből meg az IPA).
3. Mivel kannában hűtünk no chill módszerrel, ezért két kannába engedtük a sörlevet. Az egyikkel kész voltunk, a másik a kannában kapott még több Citrát, Mosaicot és Mandarina Bavariát.
4. A lehűlt sörlevet 4 erjesztőbe öntöttük szét: az egyikbe ment a saison, amit felszaporított Saison Dupont élesztővel oltottunk be. A másik háromba pedig elosztottuk az IPÁ-t, majd egyenként beoltottuk S04, WLP007, illetve Wyeast 1318 élesztővel.
5. A saison leerjed és jó lesz. Az IPÁ-k még kapnak hidegkomlót is, aztán azok is jók lesznek.
Miben erjessz?
Felmerül a kérdés, hogy mi van, ha túl nagy az erjesztővödör a több részre szétöntögetett sörlének? Ha túl sok az üres tér, félő, hogy az élesztő nem termel elég szén-dioxidot, hogy kitöltse, így bejut a levegő az erjesztőbe. Ez fertőzéshez vezethet. Erre az esetre érdemes beszerezni kisebb, mondjuk 5 literes edényeket. A legfelső képen látható uborkásüveg inkább vészmegoldás, bár könnyen akad a háztartásban (az ecet- és tejsavas erjedés kockázatával, ha nincs jól elmosva-sterilizálva az ecetes/koviubi után). A gazda- és borászboltokban fellelhető demizsonok viszont jó szolgálatot tesznek. A képen látható hasas üveg 5 liter olasz asztali vörösbort tartalmazott, az csak a hab a tortán.
Jó kísérletezést!